“Premsa mèdica catalana
Us anunciem que el proper dimarts 9 de març a les 20.00 hores tindrà lloc a la Sala d’Actes del Col·legi de Metges de Barcelona (www.comb.cat) l’acte d’inauguració de l’exposició “Premsa mèdica catalana”, que vindrà precedit per una presentació feta pel Dr. Josep Danon, responsable de la biblioteca històrica de la Fundació Uriach 1838.
Una exposició executada pel Museu d’Història de la Medicina de Catalunya per al COMB.
PREMSA MÈDICA CATALANA, exposició oberta de 8.00h a 21.00h, gratuïta, del 9 de març al 15 de juny de 2010.
"En la gènesi i desenvolupament del món contemporani, el periodisme ha tingut un paper essencial. La necessitat de comunicar i transmetre ha anat de la mà de la formació d'una esfera pública. En aquest procés d'intercanvi entre emissors i receptors, l'espai de circulació del coneixement ha estat molt disputat en la mesura en què es definien les fronteres de la ciència, de la medicina. L'evolució del periodisme mèdic en aquest sentit esdevé un excel·lent àmbit on fixar el focus i recórrer la història de la medicina catalana contemporània.
A l'exposició es fa palès que el periodisme mèdic a Catalunya va constituir una tradició pròpia. La transformació social i econòmica del país, les conseqüències del desenvolupament urbà i industrial de la societat catalana van obligar a replantejar, discutir, comunicar i modelar els significats de la medicina, els àmbits i els instruments de treball dels metges, les idees, les teories, les tècniques de les especialitats emergents. Això vingué afavorit per la tradició editorial de la ciutat de Barcelona. Des de finals del segle XVIII el nombre de revistes mèdiques no ha fet sinó créixer a Catalunya i, alhora, la mateixa societat, en funció de les necessitats de cada moment i dels termes de negociació dels límits de la ciència, ha forçat unes formes i ha limitat l'excel·lència a unes poques capçaleres. De la premsa impresa a les publicacions electròniques, tot plegat aquest periodisme ha conformat una tradició, un patrimoni, que cal conèixer i cal preservar. Sense voluntat d'exhaustivitat, les fites principals d'aquesta evolució són esmentades a continuació".
Alfons Zarzoso
Museu d'Història de la Medicina de Catalunya
937845380
Passeig del Comte d’Egara, 22, 1r, 2ª, 08221 TERRASSA
azarzoso@museudelamedicina.cat