Nova Exposició: La penicil·lina catalana

Una nova exposició del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya per al Col·legi de Metges de Barcelona. D'accés lliure i gratuït, de dilluns a dissabte, en horari laboral, fins al març de 2019.

L'exposició fixa la mirada en un grup de científics que van ser capaços d'aïllar i produir penicil·lina a finals de 1943, en unes condicions precàries. Es tractava d'un equip procedent del Laboratori Microbiològic Municipal, reunit al voltant de LETI, un d'aquells laboratoris dedicats a la producció de vacunes i sèrum creats a la Barcelona dels anys 1920.

L'obtenció de la penicil·lina a Barcelona va tenir lloc en un context complicat, amb les urgències i necessitats causades per la guerra mundial, des d'un país col·lapsat després d'una guerra civil, amb una dictadura militar que imposava una autarquia econòmica i amb una epidèmia de tifus exantemàtic arreu del país.

El nou ordre mundial que s'imposa des dels Estats Units d'Amèrica troba un bastió estratègic a l'Europa meridional en l'Espanya franquista. Un cert programa d'inversions i de directives permetran la subsistència d'aquella dictadura i la conversió del país en base militar i mercat preferencial. D'aquesta manera, la penicil·lina va formar part d'estratègies de mercat internacionals, tot restant sotmeses les possibilitats de fabricació local.

L'exposició planteja també la importància d'espais i pràctiques que han rebut poca atenció i recerca, com ara els laboratoris i fàbriques de productes farmacèutics creats en els anys 1940 i especialment en la dècada de 1950, així com el personal laboral que hi treballà, sobretot les dones, que van tenir un paper encara poc conegut.

Per a visites concertades, contacteu amb el Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (info@museudelamedicina.cat)