6-7 JUL. 2012 - SITES OF CHEMISTRY


Congrés 'Sites of Chemistry in 19th Century'

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu en el Palau de Cerveró, presenta el congrés Sites of Chemistry in the 19th Century, que tindrà lloc els pròxims dies 6 i 7 de juliol en la sala de conferències de l'institut. La trobada ha sigut organitzat per José Ramón Bertomeu-Sánchez, Mar Cuenca, Antonio García-Belmar, Ximo Guillem i Ignacio Suay-Matallana, i és la segona de les quatre conferències anuals que conformaran el projecte Sites of Chemistry (1700-2000), finançat pel Wellcome Trust i la Society for the History of Alchemy and Chemistry.

L'objectiu d'aquesta segona conferència és l'estudi de la varietat d'espais on la química es va practicar en el segle XIX. Interessa, en primer lloc, aprofundir en el coneixement de les formes i les finalitats que va adoptar la pràctica química en els diferents espais en els quals va ser conreada, així com la manera en què l'organització física, social, cultural i econòmica d'aquests espais va determinar o va reflectir les activitats que en ells van tenir lloc.

Des de finals de 1980, quan Owen Hannaway va publicar el seu Laboratorio de Diseño y los objectivos de la ciencia i Steven Shapin va escriure la seua Casa de la experimentación, la historiografia de la ciència ha produït una gran varietat d'estudis que ofereixen les categories d'anàlisis i estratègies metodològiques per a integrar la característiques físiques, culturals i simbòliques dels espais en l'anàlisi de les activitats cognitives, socials o pràctiques que van tenir lloc dins d'ells.

El projecte Sites of chemistry, i en particular aquesta conferència centrada en el segle XIX, té com a objectiu fomentar l'estudi dels espais com un ingredient actiu en la configuració de les activitats químiques. La conformació dels espais és ací considerat com un element que reflecteix i modela el que els seus ocupants van pensar, van dir i van fer.

Organitzats en cinc sessions temàtiques, els disset treballs aprovats pel comitè científic permetran abordar des d'una perspectiva espacial i geogràfica temes com la configuració de la figura de l'expert, les interaccions entre investigació i ensenyament, el desenvolupament de la indústria química, l'apropiació de models d'organització de la investigació o la circulació de coneixements entre espais i contextos diferents. Les sessions explicaran d'un temps breu per a la presentació dels treballs, d'una revisió crítica dels treballs de cada sessió feta per un especialista en el tema i un ampli temps per al debat amb el públic assistent.

Tots els detalls sobre el projecte estan disponibles en la pàgina web www.sitesofchemistry.org.

El comitè científic està compost per: Marco Beretta (Florence); José Ramón Bertomeu-Sánchez (València); Ana Carneiro (Lisbon); Antonio García-Belmar (València); Ernst Homburg (Maastricht); Muriel Li Roux (Paris); John Perkins (Oxford) i Geert Vanpaemel (Leuven)

.
Organitza:

Jose Ramón Bertomeu-Sánchez, Mar Cuenca, Antonio García-Belmar (belmar@ua.es), Ximo Guillem i Ignacio Suay-Matallana.

.
Període de l'esdeveniment: De 6 de juliol de 2012 a 7 de juliol de 2012. Divendres i dissabte de 10:00 a 20:00.

Lloc de realització: Sala de conferències de l'institut (Plaça Cisneros, 4. València).
Descripció:
http://www.ihmc.uv-csic.es/index.php

Contacta: difusion.ihmc@uv.es.
Més informació:

http://www.ihmc.uv-csic.es/congresos.php#40