Periodisme científic excel·lent: busquem lectors voluntaris / Periodismo científico excelente: buscamos lectores voluntarios

Benvolguts/des,

Voleu participar en un projecte col·laboratiu d'anàlisis crític dels mitjans de comunicació, el qual aspira a tenir un impacte beneficiós per a la qualitat del periodisme científic a Espanya?

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) ha atorgat a l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) un ajut per a desenvolupar un projecte de recerca pel qual necessitem la vostra ajuda. El projecte que s’acaba d’engegar es diu “Excelencia e innovación en el periodismo científico en España. Periodismo investigativo, periodismo narrativo, nuevas narrativas y periodismo de datos”, i pretén estudiar exemples de bones pràctiques en periodisme científic a la premsa espanyola. Per fer-ho, analitzarem les notícies sobre ciència, tecnologia, medi ambient i salut publicades en una selecció de mitjans de comunicació digitals en castellà, català, gallec i eusquera.

Què us demanem?

Necessitem lectors i lectores que, de manera voluntària, es comprometin a ajudar-nos en la tasca de selecció de les notícies. La tasca de cada voluntari consistirà en monitorar un mitjà online, seleccionar les notícies segons uns criteris establerts i omplir un formulari a través d’una plataforma online. Necessitem un número alt de voluntaris, així que us animem a participar (sobretot si podeu ajudar-nos amb la premsa digital en gallec i eusquera).

Què hi guanyeu?

 Participar en un projecte col·laboratiu d'anàlisis crític dels mitjans de comunicació, el qual aspira a tenir un impacte beneficiós per a la qualitat del periodisme científic a Espanya.
 Formar part d’una comunitat de lectors crítics en l’àmbit del periodisme científic.
 Assessorament i formació per part dels professionals del projecte en una sessió formativa presencial.
 El vostre nom s’inclourà en l’apartat d’agraïments en les webs, informes i publicacions que sorgeixin del projecte.
 Segons el mitjà, podreu tenir accés gratuït a informació de subscripció.

Quan?

 Finals de març (probablement 31 març a les 18h a Barcelona, es podrà seguir de manera remota): sessió formativa on explicarem el projecte i els criteris de selecció de les notícies a totes aquelles persones interessades en formar-hi part com a lectors voluntaris (2 hores de durada: sessió presencial).
 Abril: exercici d’entrenament per testar la base de dades que utilitzarem i homogeneïtzar els criteris de selecció (dedicació no presencial d’1 hora/setmana durant 4 setmanes). 
 Maig, Juny i Juliol: selecció de la mostra d’articles (dedicació no presencial de 2 hores/setmana)
Qui som?

L’equip de treball està format Esther Marín (Doctora en Biologia i Biotecnologia Vegetal, Comunicadora científica freelance) i Agustín López (Periodista freelance, Màster en Comunicació científica i en Història de la Ciència), amb l’assessorament de Cristina Ribas (Biòloga i Periodista, Consultora tecnològica i Presidenta de l’ACCC) i Michele Catanzaro (Doctor en Física i Periodista freelance per a El Periódico, Nature, etc.).

Important: Qui decideixi ser voluntari es compromet a participar en la sessió explicativa, l’entrenament i el procés de selecció.

Si esteu interessats en formar part del projecte, us animem a omplir el següent formulari: http://goo.gl/forms/jCSasNDQjT
També us demanem si podeu fer circular aquesta petició a altres persones que cregueu que poden estar-hi interessades.
 
Per dubtes concrets, podeu escriure a la meva adreça personal (emaringo@gmail.com), NO ho feu a través d’aquesta llista de correu. Per comentaris generals, podeu contactar-nos a través de qualsevol canal (llista ACCC, Twitter, e-mail).

Gràcies,

Michele Catanzaro

ESPAÑOL

Estimado/a,

¿Quieres participar en un proyecto colaborativo de análisis crítico de los medios de comunicación que aspira a tener un impacto beneficioso sobre la calidad del periodismo científico en España?

El proyecto, realizado con financiación de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), se denomina “Excelencia e innovación en el periodismo científico en España. Periodismo investigativo, periodismo narrativo, nuevas narrativas y periodismo de datos”, y pretende recopilar ejemplos de buenas prácticas de periodismo científico en la prensa española. Para ello, analizaremos las noticias sobre ciencia, tecnología, medio ambiente y salud publicadas en una selección de medios de comunicación digitales en castellano, catalán, gallego y euskera.

¿Qué os pedimos?
Necesitamos lectores y lectoras que, de manera voluntaria, se comprometan con la tarea de selección de las noticias. En concreto, cada voluntario deberá monitorear un medio online, seleccionar las noticias que cumplan una serie de criterios establecidos y rellenar un formulario a través de una plataforma online. Necesitamos un elevado número de voluntarios, así que os animamos a participar (sobretodo si podéis ayudarnos con la prensa digital en gallego y euskera).

¿Qué ganáis?
  • Participar en un proyecto colaborativo de análisis crítico de los medios de comunicación que aspira a tener un impacto beneficioso sobre la calidad del periodismo científico en España.
  • Formar parte de una comunidad de lectores críticos en el ámbito del periodismo científico.
  • Asesoramiento y formación por parte de los profesionales del proyecto en una sesión formativa.
  • Vuestro nombre se incluirá en el apartado de agradecimientos de las webs, informes y publicaciones que surjan del proyecto.
  • Según el medio, podréis tener acceso gratuito a información de pago.

¿Cuándo?
  • Finales de marzo (probablemente 31 marzo a las 18h en Barcelona, se podrá seguir de manera remota): sesión formativa donde se explicará el proyecto y los criterios de selección de las noticias a todas aquellas personas interesadas en formar parte del proyecto como lectores voluntarios (2 horas de duración: sesión presencial).
  • Abril: ejercicio de entrenamiento para testar el formulario que utilizaremos y homogeneizar los criterios de selección (dedicación no presencial de 1 hora/semana durante 4 semanas).
  • Mayo, Junio y Julio: selección de la muestra de artículos (dedicación no presencial de 2 horas/semana)

¿Quiénes somos?
El equipo de trabajo está formado por Esther Marín (Doctora en Biología y Biotecnología Vegetal, Comunicadora científica freelance) y Agustín López (Periodista freelance, Master en Comunicación científica e Historia de la ciencia), con el asesoramiento de Cristina Ribas (Bióloga y Periodista, Consultora tecnológica y Presidenta de la ACCC) y Michele Catanzaro (Doctor en Física i Periodista freelance para El Periódico, Nature, etc.).

Importante: Quienes decidan ser voluntarios se comprometen a participar en la sesión formativa, el entrenamiento y el proceso de selección de las noticias.

Si estás interesado en formar parte del proyecto, te animamos a rellenar el siguiente formulario: http://goo.gl/forms/jCSasNDQjT  

Además, os agradeceríamos que reenviáseis esta información a otras personas que puedan estar interesadas en participar como voluntarios.

Si tenéis dudas sobre el proyecto, podéis escribir a la dirección de Esther Marín (emaringo@gmail.com), así como contactar con el resto de miembros del proyecto.

Gracias.