FEM ciència?, propostes de la SCHCT per repensar el feminisme, la història i la cultura científica

5è lliurament de la 4ª edició de “FEM ciència?: Història Ambiental”

Entrevista a Sofiya Kamalova

“¿Hasta qué punto se puede eliminar un vacío de conocimiento de la toxicidad de un producto o varios, con la cantidad de químicos que se utilizan?”


En aquesta entrevista parlarem amb Sofiya Kamalova sobre els tòxics, l’agnotologia i el cas Ardystil.




Sofiya Kamalova és graduada en estudis àrabs i islàmics per la Universitat d’Alacant. Posteriorment va realitzar el màster d’història de la ciència i comunicació científica al Insitut Interunviersitari López-Piñero – Universitat d’Alacant. També ha realitzat un màster en bioètica a la Katholieke Universiteit (KU) Leuven, Bèlgica. Actualment està al segon any del doctorat al programa d’estudis històrics i socials sobre la ciència, la medicina i la comunicació científica al Institut Interuniversitàri López-Piñero – Universitat d’Alacant (IILP-UA). La seva investigació s’emmarca en el projecte Invisible toxics: chemistry, agriculture and public health (1940-1990).

En concret estudia el cas Ardystil, una intoxicació laboral amb pintures plàstiques a fàbriques tèxtils d’Alcoi a la dècada del 1990. La seva investigació oferirà una perspectiva mèdica, social i jurídica, a més de tenir en compte la historia oral amb diferents parts implicades en el cas. L’any passat va realitzar una estada predoctoral al Science History Institute de Filadèlfia, Estats Units.