La Universitat de Barcelona estrena la sèrie de divulgació audiovisual «Desxifrant la taula periòdica»

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics. Tot just enguany es compleixen 150 anys que Dmitri Mendeléiev va fer història en aconseguir posar ordre en els elements químics. Allò va suposar un pas imprescindible per a l'avenç de la química. El que probablement no hauria imaginat mai és que la seva troballa seria tan popular i donaria tant de joc fora de l'àmbit estricte d'aquesta ciència.

Amb motiu d'aquesta efemèride, la Universitat de Barcelona presenta «Desxifrant la taula periòdica», la nova sèrie de divulgació audiovisual que s'estrena avui. L'objectiu, descobrir al públic que la taula periòdica és molt més que un exercici memorístic que s'aprèn a l'escola, i que la seva influència no es limita a la química, sinó que va més enllà i arriba a altres disciplines com poden ser les belles arts, la filosofia o la filologia. Per tenir aquesta visió transversal, la sèrie consta de quatre capítols, que s'aniran emetent de setembre a desembre d'aquest any, i que aprofundiran, d'una manera divulgativa, en diversos aspectes de la taula periòdica amb entrevistes a experts de la UB de diferents àmbits de coneixement.

La sèrie arrenca amb un primer capítol, titulat «150 anys de la taula periòdica: l'inventari còsmic», en què els catedràtics de la Facultat de Química Claudi Mans i Santiago Álvarez -autors del llibre 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona (Edicions UB, 2019)- introdueixen el concepte d'element químic, i fan un breu repàs a l'evolució de la taula periòdica des del descobriment de Mendeléiev.

«La taula periòdica: icona gràfica i cultural» serà el tema que abordaran al segon capítol els professors Miquel Seco (Facultat de Química) i Jesús del Hoyo (Facultat de Belles Arts). Al tercer capítol «L'origen dels noms dels elements», els professors de Filologia Romànica Maria Reina Bastardas i José Enrique Gargallo tractaran els aspectes etimològics de la taula periòdica. Finalment, el quart capítol, «Un univers d'elements químics», donarà veu a la investigadora Anna Ferré Mateu (Institut de Ciències del Cosmos, Facultat de Física) i al professor Jesús M. Galech (Facultat de Filosofia), que parlaran de la cosmologia i la filosofia de la taula periòdica. La sèrie audiovisual «Desxifrant la taula periòdica», produïda per les unitats de Comunicació i d'Audiovisuals de la UB.

Enllaç al capítol 1 «150 anys de la taula periòdica: l'inventari còsmic»: https://www.youtube.com/watch?v=8woPOIkNvkI