Food and the Senses: the Twelfth Summer University at the European Institute for the History and Cultures of Food, Tours, France (IEHCA)
François Rabelais University, Tours,
France
and the European Institute for the
History and Cultures of Food, Tours, France (IEHCA)
are pleased to announce the Twelfth
Summer University in Tours, France
the 31st of
august to
7th of September, 2014:
Food
and the Senses
‘The
habit of always eating the same things & more or less prepared in the same
fashion generated distaste, which aroused curiosity, this in turn yielded experiences
which awoke the senses; man started to taste, experiment, diversify, choose and
create a form of art at once most simple and natural.’
This
is how the Chevalier de Jaucourt described the birth of the cuisine in the
eponymous article of theEncyclopédie (1754). Yet it took until the
end of the twentieth century for the topic of ‘food and the senses’ to attract
specialized study in both the human and natural sciences. It now seems time to
attempt a first survey. While relevant research on all the senses expands in
history, art history, anthropology, philosophy and many other disciplines, the
2014 Summer University examines this theme from a broad diachronic and
comparative perspective. To achieve its objectives, it will offer participants
lectures and seminars by distinguished specialists, hands-on practice,
workshops, methodical sessions and the opportunity to present their own
research in the field.
Academic co-directors
> Isabelle Bianquis –
Professor of Anthropology, Université François-Rabelais, Tours, France
> Antonella Campanini –
Instructor/Researcher, Medieval History, University of Gastronomic Sciences,
Bra/Pollenzo, Italy
> Beat Kümin – Professor
of Early Modern History, University of Warwick, United Kingdom
For
further information (presentation, programme and application form) please visit
the IEHCA website at the following address: http://www.iehca.eu/IEHCA_v4/universite.html
Madame, Monsieur,
Nous vous remercions de bien vouloir diffuser cette information
auprès des personnes susceptibles d’être intéressées.
Cordiales salutations,
Les responsables scientifiques : Isabelle Bianquis, Antonella
Campanini et Beat Kümin
L’université François-Rabelais de Tours et
l’Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation
(IEHCA)
organisent la douzième université d’été à Tours
du 31
août au 7 septembre
2014 sur le thème :
LES SENS DANS L’ALIMENTATION
« L’habitude de manger toujours les
mêmes choses, & à - peu - près apprêtées de la même manière, enfanta le
dégoût, le dégoût fit naître la curiosité, la curiosité fit faire des
expériences, l’expérience amena la sensualité; l’homme goûta, essaya,
diversifia, choisit, & parvint à se faire un art de l’action la plus simple
& la plus naturelle ».
Le Chevalier de Jaucourt décrivit avec ces
mots la naissance de la cuisine dans l’article qu’il lui consacra dans
L’Encyclopédie (1754). Il faudra néanmoins attendre la fin du XXe siècle pour
que les sens en rapport avec l’alimentation enfantent des études aussi bien en
sciences humaines qu’en sciences dures. Le temps est venu de dresser un premier
bilan. Alors que les travaux sur la thématique des sens se multiplient en
histoire, histoire de l’art, anthropologie ou philosophie, l’Université d’Eté
2014 propose d’étudier ce thème sur une période longue et de confronter
terrains et concepts, en encourageant les approches pluridisciplinaires. Pour
atteindre cet objectif, elle offrira aux étudiants les interventions d’un large
panel de spécialistes, des ateliers pratiques, des workshops de méthodologie et
l’opportunité de présenter leurs recherches.
Comité scientifique :
> Isabelle Bianquis,
Professeur, anthropologie, Université François-Rabelais de Tours
> Antonella Campanini,
Chercheur, histoire médiévale, Université des sciences gastronomiques,
Pollenzo, Italie
> Beat Kümin –
Professeur, histoire moderne et contemporaine, Université de Warwick,
Royaume-Uni
Toutes les informations (présentation,
programme et fiche de candidature) sont sur le site de l’IEHCA à
l’adresse : http://www.iehca.eu/IEHCA_v4/universite.html
Institut Européen d'Histoire et des
Cultures de l'Alimentation
European Institute for the History
and Culture of Food
16 rue Briçonnet
F-37000 Tours
Tél 00 33 (2) 47 05 90 30
00 33 (2) 47 05 90 30

Fax 00 33 (2) 47 60 90 75