FEM ciència? Propostes de la SCHCT per conèixer quin paper juguen les dones a la història de la ciència

FEM ciència? és una iniciativa d’entrevistes online a historiadores de la ciència a nivell internacional que pretén conèixer i reflexionar quotidiana i col·lectivament sobre el paper de les dones a la ciència i la tècnica i a la seva història. La seva motivació naix de la necessitat de reflexionar col·lectivament sobre la construcció d’una història de la dones, especialment en el context científic-tècnic.

El resultat de FEM ciència? és de 17 entrevistes en vídeo, amb les corresponents notes de premsa i publicacions per les xarxes socials. Tot el material conforma una font historiogràfica molt rica i que es capbussa cap a temes inexplorats, mostra la necessitat, però també les dificultats d’una història de la ciència de les dones i transmet una mirada molt transparent de com s’entrellaça la ciència, la seva història i la societat. Acabar convidant totes les lectores i lectors a visualitzar les entrevistes de FEM ciència?, emprar-les a les classes o com a tasques investigadores o de divulgació i, especialment, s’anima a que siguin emprades per reflexionar col·lectivament sobre les diferents problemàtiques i tòpics que presenta tant la ciència com la història de la ciència. 

A continuació es mostra la llista de les entrevistes per si us en vau perdre alguna o voleu tornar-les a visualitzar: https://blogs.iec.cat/schct/fem-ciencia/

La primera temporada es va publicar entre febrer i març de 2021 en el marc de les pràctiques del Màster en Història de la Ciència i Comunicació Científica de l’Institut Interuniversitari López-Piñero. En total va haver-hi 8 entrevistes, que es publicaven setmanalment els dilluns i els dijous, durant 4 setmanes aproximadament. Les entrevistes es van realitzar en català atès al context institucional de les entrevistades.

La segona temporada va ser possible després de la bona rebuda de la primer temporada, les ganes personals de poder continuar el projecte amb una perspectiva internacional i l’afany de fer visible la situació i la veu de les dones en nous àmbits de la història de la ciència. Gràcies a un contracte de pràctiques extracurriculars remunerades amb la SCHCT, la segona temporada va començar a madurar-se el novembre de 2021. La continuació del projecte expandeix horitzons a nivell geogràfic i també en quant a perfils i contextos de les entrevistades. Aquesta es va publicar entre desembre de 2021 i juny 2022, de forma més espaiada temporalment (cada 3 dijous). En total consta de 9 entrevistes, en castellà i anglès, totes elles subtitulades en català.