CfP: Humanitats en Transició, 23 al 26 d’octubre de 2018, IMF-CSIC

D’una manera o altra no hi ha disciplina acadèmica que no tingui res a veure amb l’ésser humà, però entre les tan diverses branques del saber n’hi ha que focalitzen la seva atenció a la condició humana i les seves creacions culturals; en el seu conjunt conformen això que anomenem humanitats.
Actualment, hom parla amb raó de la “crisi de les humanitats”, una problemàtica denunciada per cada cop més intel·lectuals i que pot arribar a tenir importants conseqüències que van molt més enllà de l’estricte àmbit cultural. Són necessàries les humanitats? Creiem que sí; és més, n’estem convençuts. Difícilment aprendrem a conviure, no només entre nosaltres —els éssers humans— sinó també amb l’entorn mediambiental del qual formem part si no és a partir dels coneixements i valors que se'n desprenen, que ens proporcionen les humanitats.
Un dels trets que caracteritza els estudis d’humanitats és el pensament crític, no només sobre allò que reclama aprofundir-ne el coneixement sinó també sobre la mateixa pràctica acadèmica de les disciplines. Això vol dir que cal repensar-les constantment car el no fer-ho voldria dir despenjar-se dels pregons canvis —i per tant necessitats— que experimenten les societats, uns canvis que, per cert,  es troben en un procés d’acceleració continuada.
Quin és el rumb, doncs, que cal que adoptin les humanitats cara als canvis i reptes socials actuals? Quin ha de ser el seu paper dins del moment extremadament crític de l’antropocè en el que ara ens trobem? Fins a quin punt el futur de les humanitats demana una reformulació, replantejament o àdhuc superació del mateix pensament humanista del qual han sorgit?
Aquestes són algunes de les qüestions que seran abordades per especialistes al llarg del congrés internacional “Humanitats en Transició” que organitza la Institució Milà i Fontanals del CSIC del 23 al 26 d’octubre de 2018.


Hi ha tallers com
Les humanitats davant els conflictes.
Les humanitats digitals.
Les humanitats i els mitjans de comunicació

Espai urbà i coneixement    

entre altres …

Dates

Call for papers: Fins el 15/05/2018, 23:59 (UTC/GTM +1)
Notificació d’acceptació de propostes: 31/05/2018
Data límit d'inscripció: 01/10/2018, 23:59 (UTC/GTM +1)